440 poze   56341 vizite

8-Incubarea oualelor de prepelita

“Incubaţia reprezintă procesul prin care se realizează “factorul de confort” exprimat prin condiţiile optime de mediu, capabile să asigure o dezvoltare normală a embrionului de pasăre, într-o anumită perioadă de timp, caracteristică speciei, de la zigotul cu viaţa latentă din oul fecundat şi până la puiul sau bobocul de o zi, cu viabilitate normală”


Stocarea oalor de la recoltare si pana la introducerea in incubator

Ouale ce vor fi folosite pentru incubare se aleg de la pasari sanatoase si care au o alimentatie corespunzatoare. Se aleg oua de dimensiuni medii, cu suprafata regulata fara asperitati, crapaturi. Nu se amesteca oua provenite din diferite surse. Cateva oua infectate pot omora o intreaga serie de pui.

- pe timp de 3 zile, stocajul ouălor de incubaţie este indicat a se face în limite mai largi de temperatură, cuprinse între +14 ÷ +20gradeC
- pe timp de 6 zile, stocajul ouălor de incubaţie la temperaturi de +14 ÷ +16gradeC asigură o bună ecloziune a acestora şi o creştere performantă a puilor eclozionaţi
- pe timp de 9 zile, este indicata o stocare a ouălor de incubaţie la temperaturi cuprinse între +14 ÷ +16gradeC
- pe timp de 12 zile şi respectiv, de 15 zile, stocajul ouălor de incubaţie este deosebit de eficient la temperaturi cuprinse între +12 ÷ +14gradeC;
- pe timp de 18 zile, stocajul ouălor de incubaţie se face la temperaturile, de +12 ÷ +14* C
- peste 18 zile – procentul de ecloziune scade drastic sub 40%

Indiferent de perioada de stocare a oualor, temperatura nu va fi mai mica de 12grade sau mai mare de 20grade.
Pe perioada stocarii umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 65 – 70%, iar întoarcerea ouălor este necesar să se facă din a 4-a zi de stocaj, sub un unghi de 45grade, de 3 ori în 24 ore. Ideal ar fi ca inainte sa fie introduse in incubator, coaja oualor sa fie sterilizata sub raze UV sau cu Ozon.

Matca de prepelite trebuie sa aibă un raport de: 1 mascul – 3 femele.

Ouale pentru incubat trebuie atent selectionate, acestea trebuie sa aiba coaja intreaga, curata, nu trebuie spalate, daca sunt murdare se pot curata cu o carpa uscata sau cu hartie abraziva.
Acestea trebuiesc pastrate cu varful in jos, partea rotunda in sus. Se rotesc la 90-180grade de 3 ori/zi. Este foarte important ca dupa transport, ouale pentru incubat sa fie lasate sa “se linisteasca” minim 12ore, cu varful in jos.

Incubatorul nu se curata cu substante chimice sau cu detergenti. Se spala cu apa fierbinte si zonele cu aparatura electronica se dezinfecteaza cu alcool sanitar.
Incubatorul se lasa sa functioneze in gol cateva ore si se regleaza temperatura pana ce aceasta devine optima si constanta. Conteaza mult ca incubatorul sa fie plasat intr-o camera in care temperatura nu variaza cu mai mult de 5 grade de la zi la noapte. Nu se pastreaza si nici nu se folosesc substante chimice in incaperea cu incubatorul

Durata de incubatie este de 16 – 17 zile, max 18zile.


In primele 24ore ouale nu se intorc in incubator. Din a 2-a zi se intorc de 3-4 ori/zi cu 180grade.
In ultimele 2-3 zile (din a 15-a zi) ouale nu se mai intorc ci doar se pulverizeaza cu apa cu apa calduta, la interval de 12ore (in a 16 -a zi) si cu apa la temperatura camerei in a 17-a zi, la interval de 8 ore, pana iese primul pui.
Din a 12-a zi de incubare temperatura din incubator creste cu ~0.3 grade, in aceleasi conditii de mediu ambiental.
Ouale de prepelita nu se verifica la ovoscop. Ouale de prepelita nu se intorc in incubator in mod individual. La incubatoarele mici se trece cu mana peste ele de 3-4 ori/zi, aproximativ la aceleasi ore. Intoarcerea oualor nu trebuie sa depaseasca 5 min.
Incubatorul nu se deschide in ultimele 2-3 zile si puii nu se scot pe masura ce ies din ou ci doar cand au iesit peste 50% din pui.
Temperatura de incubare ideala este de 38,3 la nivelul oualor. O scadere a temperaturii de incubare 1grad este mai grava decat cresterea acesteia cu 1grad. O temperatura prea ridicata -39grade- nu afecteaza in mod direct procentul de ecloziune, dar mareste numarul puilor debili si cu malformatii. O temperatura prea scazuta 37,7 reduce drastic procentul de ecloziune, dar puii rezultati sunt mult mai rezistenti.
Puii care nu pot sa iasa din ou nu trebuie ajutati sub nici o forma.

Daca nu exista eclozionator, puii se muta din incubator doar dupa ce sunt complet uscati ~8ore( daca umiditatea din incubator este prea mare puii nu se vor usca nici daca sunt tinuti 2 zile in acesta; se pot usca la fel de bine si in maternitate, dar feriti de puii ce au iesit cu mai mult de 6 ore si care sunt hiperactivi). Se muta in maternitate unde exista o sursa de caldura ce asigura 38-39 grade la nivelul puilor, dar unde exista si zone mai putin calde, cu temperaturi de 36-37grade. Trebuie feriti de curent si umezeala. Materialul pe care stau trebuie sa fie absorbant (nu este indicat sa fie tinuti direct pe carton). Indiferent de ce indica termometrul comportamentul puilor este mai relevant; daca se ingramadesc unul peste altul inseamna ca le e frig si daca alearga de nebuni si stau cu gura cascata inseamna ca nu au zone mai racoroase si le e prea cald. Pentru a nu avea probleme respiratorii datorita pufului pe care il pierd, se va face curat mai des in primele zile, in special prin schimbarea asternuturilor. In fiecare zi temperatura va fi scazuta cu 0.50 gradeC.

Dupa circa 3 saptamani se pot diferentia masculi de femele. Femelele au pieptul maroniu si cu puncte inchise la culoare. Vezi sectiunea poze.


Hrana pentru puii de o zi :
Timp de 4 saptamani li se da Starter macinat fin pentru pui de prepelita, pui de gaina ouatoare sau pentru pui de curca, amestecat cu faina de malai si pisat fin. De la 4-6 saptamani se amesteca cu mancare pentru prepelite ouatoare 50-50%. De la 6 saptamani se da doar mancare pentru prepelite ouatoare, amestecata cu pisat si tarate marunte. La 6 –max.7 saptamani incep sa oua. Compozitia mancarii nu se schimba de pe o zi pe alta ci doar pe o perioada de minim doua saptamani. Se adauga cate o lingura de calciu la 1kG de mancare. Cel mai bun calciu este cel recuperat din cojile de oua de gaina, facute praf in blender. Daca prepelita face oua moi inseamna ca mancarea nu este echilibrata.
Exploatare -18ore lumina- 6 somn (recomandat 16 ore lumina si 8 ore somn).
Puii de prepelita si prepelitele nu trebuie vaccinati si nu se imbolnavesc daca se respecta minimul de curatenie, apa proaspata si recipiente curate pentru apa, temperatura relativ constanta fara curenti de aer, amestec de mancare ce sa contina toti nutrientii necesari. Pasarilor cu probleme de sanatate nu li se dau antibiotice ci se separa de grup si se urmareste cu mai mare atentie compozitia hranei si a apei de baut.
Limitele de temperature ambientala 12-32 grade Celsius, cu un mediu recomandat de 20-25 grade.

Sunt crescatori care folosesc Polivit si Hepavit dar eu nu recomand decat in cazuri extreme.

Exista unele secrete pentru o incubare perfecta si care asigura un procent de ecloziune peste 95%. Din pacate aceste secrete au fost dobandite f greu, dupa zeci de serii de incubari si de aceea nu vor fi facute publice.
Ziua 16
Ziua 16
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17
Ziua 17

Comentarii album • 2
Nume:



anonim
budur 27 January 2019  
Bună ziua, am si eu o intrebare, la cele albe cum se diferențiază masculii de femele?
Răspunde Raportează
anonim
ANY 13 November 2018  
FAKEEE
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.